Stort tack till alla Er som skänker pengar och som stöttar på andra sätt. Ni är fantastiska och vi skulle inte kunna bedriva vår verksamhet utan Er hjälp.
Som ni vet har vi ju nu fått fart på vår ugn och det har hos mig uppstått något jag inte kan beskriva som annat än bakglädje. Lite förvånande eftersom jag hemma inte alls är ett fan av att baka utan mer av matlagning. Förutom scones har vi nu också provat både kladd-, socker- och morotskaka. Kanelbullar, gaffelkakor och kolasnittar. Grabbarna som gillar allt som går att stoppa i munnen, i synnerhet sötsaker, klagar ju inte direkt över den nya trenden men vi får nog lugna ner oss snart och begränsa bakandet av just kakor, bullar etc till helgmys och födelsedagar innan vi själva börjar svälla här.
Däremot skulle jag tycka det vore spännande att prova att baka bröd, men jag har svårt att hitta något bra recept. Kanske Ni har tips på lättbakade bröd med torrjäst eller bakpulver och begränsat antal ingredienser? Vi har inte tillgång till kli, frön, nötter, kryddor, filmjölk och allt vad det nu är man bakar med hemma och inte heller någon fancy bakmaskin utan får hålla oss till nävarna och gammalt hederligt vetemjöl. Sitter ni på något enkelt, bra recept får ni hemskt gärna dela med er.
Vi är så fokuserade när vi bakar (och njuter av resultaten) att vi helt glömmer kameran, därför har jag inte så många bilder att bjuda på men ett par stycken hittade jag i alla fall.
![]() |
Kolasnittar |
![]() |
Gaffelkakor |
![]() |
Igår kväll efter söndagsmiddagen bjöds det på supergod sockerkaka. |
Här finns ett ganska enkelt recept med få ingredienser. http://www.tasteline.com/Recept/Ett_fantastiskt_gott_brod
Hoppas det smakar!
När jag bakar bröd brukar jag utgå från ett paket jäst (vilket jag tror motsvarar 12 g torrjäst) och en halvliter ljummet vatten. Sen har jag bara i det jag vill ha.
När jag bakar bröd brukar jag utgå från ett paket jäst (vilket jag tror motsvarar 12 g torrjäst) och en halvliter ljummet vatten. Sen har jag bara i det jag vill ha.
Nybakta bullar som pris i fotbollsturneringen vore väl något?
Nybakta bullar som pris i fotbollsturneringen vore väl något?
Naanbröd och surdegsbröd borde inte vara helt omöjliga projekt.
Tack för tipsen!
Torrjäst kan användas precis som vanlig jäst. Byt bara ut det i receptet. 12g torrjäst motsvarar ett paket (50g) jäst men torrjästen blandas i med mjölet och vätskan värms till 42 C istället för det vanliga 37 C.
Jag undrar om det är bara du som är ifrån Sverige som har hand om projektet?
Det är jag som är ansvarig för verksamheten ja men jag får hjälp och stöd av nära och kära hemma i Sverige och ibland har vi volontärer besökare som kommer ner och hälsar på. Du kan läsa mer om hur allt startade här: http://skitungarna2011.blogspot.com/2011/02/vad-i-hela-friden-ar-det-har.html