Märta skrev såhär efter inlägget om killarnas slutprov.
”Hälsa grabbarna och gratta! Att de snart börjar på gymnasiet, innebär det att de är runt 16 år? När blir man myndig i Uganda? Hur länge tänker ni att man bor hos er? Jag förstår att det är individuellt men hur planerar ni för deras vuxenliv?
Märta”
Svar:
Tack Märta, det ska jag göra!
Det är lite olika i Uganda, har man börjat skolan i 6-7 års ålder når man i regel gymnasiet när man är runt 13 år. Men det är väldigt varierade åldrar både i grundskola och gymnasiet. Vissa börjar skolan sent, det är vanligt att man får gå om klasser och en del har avbrott under skoltiden vilket kan bero på att föräldrarna inte har råd eller att man, som i våra killars fall, har levt på gatan.
Den yngsta av killarna som gått ut grundskolan av de här fem är 14-15 år gammal. Tre av dem är kring 16-17 och den siste är ännu äldre (och där är gymnasiestudier inte aktuellt).
Det finns ingen bestämd tid man får bo hos oss, det är individuellt. Målet är att perioden ska vara så kort som möjligt men de omständigheter som råder i killarnas liv gör det ofta svårt. När de blir 18 blir de myndiga och ska då enligt våra och myndigheternas bestämmelser inte bo i huset längre, men många av dem studerar fortfarande när de når den åldern och har ingenstans att ta vägen. Därför har vi också ett utslussningsboende i form av en lägenhet där de äldre, som inte har något annat alternativ, får bo tills de är klara med skolan.
Vi planerar för deras framtid på det sätt att vi är tydliga med att det är de själva som bör planera för sin framtid och hur viktigt det är att ta eget ansvar. De är medvetna om att det stöd de får idag kommer att upphöra när de gått ut skolan. Inte samma dag de slutar naturligtvis men successivt. Vi kommer därefter göra allt vi kan för att hjälpa dem med kontakter till arbetsgivare, söka stipendier/sponsorer till vidareutbildning efter gymnasiet eller ge (alt. låta dem låna) ett startkapital till egen verksamhet, vi är dock väldigt noga med att poängtera att det kommer vara upp till dem själva att ta vara på de chanser de får och att de måste jobba hårt.
Lämna ett svar