Efter att ha varit van vid ugandiska matpriser blir det lite av en chock att komma till Sverige där allt är så mycket dyrare. Jag tänkte på det senast idag när jag stod och prisade kött på jobb. Smakar det så kostar det, ju ”finare” kött desto mer får man betala.
Inga konstigheter med det men det slog mig hur mycket det skiljer sig från den ugandiska slaktaren.
Där har man två alternativ och lika många priskategorier.
Nötkött med ben: 7000 shilling/kg (ca 17,50 kr)
Nötkött utan ben: 10 000 shilling/kg (ca 25 kr)
I Uganda kan man alltså få oxfilé för 25 spänn/kilot…
…om man vet var den sitter.
Elin Hagberg säger
Jag känner en person som var del i ett biståndsprojekt i Peru för många år sedan. Han åt massor av okfilé för där kostade allt kött också exakt samma, man pekade bara vad man ville ha. Dessutom var filén inte någon omtyckt bit eftersom man åt mest kött som man kokade och då var ju andra i Sverige billiga bitar bättre.