Någon undrade vilken mat som serveras hos oss. Det är i regel traditionell ugandisk kost.
En typisk vardag :
Frukost: Te med mackor
Lunch (i skolan): Posho (majsmjölspudding) med bönor
Mellanmål: Frukt + obushera (en lokal dryck)
Middag: Ris, potatis, sötpotatis eller matoke (kokbananer) med bönor, ärtor eller groundnutssås.
En typisk helgdag:
Frukost: Te/Gröt med mackor
Lunch: Ris, potatis, sötpotatis eller matoke (kokbananer) med bönor, ärtor eller groundnutssås.
Mellanmål: Frukt eller kaka + obushera
Middag: Kött/kyckling med potatis, ris eller kokbananer.
Sen jag flyttade till lägenheten äter jag inte lika ofta huset längre utan lagar min egen mat och när jag får välja blir det visserligen de typiska ugandiska råvarorna men tillagade på ett mindre traditionellt sätt. Jag älskar att laga mat och ser det lite som en utmaning att lära mig tillreda rätter helt ”from scratch” vilket jag sällan gör i Sverige eftersom allt går att köpa i butik.
Favoriterna introducerar jag sen för grabbarna. Vissa mottags med glädje och andra med viss skepsis.
För att sammanfatta kan man säga att deras nummer ett, utan tvekan, är det ugandiska köket…
…men de har inget emot ett par köttbullar då och då.
![]() |
En traditionell ugandisk måltid (bild lånad från nätet) |
Lämna ett svar