Så otroligt sorgligt. En nyfiken fråga: Tror du att släktfejder lättare blir infekterade och våldsamma i Uganda än i Sverige? Och vad beror det i sånt fall på? Jag vill minnas att du tidigare skrivit om ett utbrett alkoholmissbruk (rätta mig om jag har fel!), är det sådant som påverkar? Eller fattigdom? Eller handlar det om starkare band inom släkten (nåt vi inte är proffs på i Sverige) och därmed starkare känslor? Gissar att det är en komplex fråga men du kanske har några tankar? 🙂
Svar till Johanna
Johanna har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg ”Mer elände”:
Svar: Ja, mycket! Det är otroligt vanligt med sådana konfliker i Uganda och de blir ofta våldsamma.
Många gånger handlar tvisterna om arvsrätt, i regel gällande mark. Att de blir så infekterade tror jag beror på en kombination av följande orsaker (observera att det är mina egna spekulationer):
– Mark överlag innebär status i Uganda och släktens mark är nästintill helig. Många har väldigt starka band till den, exempelvis är det där man begraver sina döda.
– Få har råd att köpa egen mark så den man har rätt till efter sin far blir enormt viktigt.
– Varje familj har i snitt sex barn. Alla söner har arvsrätt. För varje ny generation blir det svårare och svårare att dela ”kakan”.
– Det råder inte sällan oklarheter kring vem som har rätt att ärva vad, det finns få testamente och generellt lite dokumentation.
– Bristfälligt och korrupt rättssystem.
Alkohol som bidragande faktor till att konflikterna blir så farliga stämmer säkert, att det kan ge upphov till våldshandlingar är ju vida känt.
Elin Hagberg säger
Mänsklig natur tänker jag. Jag har med egna ögon här i Sverige sett vuxna människor bråka över lakan och vardagsbestick vid arvsskiften… Lägger man dessutom till att arvet för någon är extremt viktigt för status och pengar är det nog än värre.
Johanna säger
Stort tack för svar! Jätteintressant att få höra dina tankar.
Tror också att det ligger mycket i vad du skriver, Elin.
/Johanna